Genrep…

Så var då äntligen dagen för genrep och konsert här. En termin som rusat iväg. Hur gick det till?

Den här morgonen var det nog ganska många körmedlemmar som vaknade med förväntan, längtan och viss nervositet i kroppen. Det var en känsla av skolavslutning i luften.

Utanför Baltiska Hallen i Malmö kunde man se sångare strömma till från alla håll. Alla var svartklädda och tjusiga. En del såg minsann lite frusna ut. Inte undra på i snålblåsten…

Väl inne i konsertlokalen blev vi ombedda av Gitte att bara sitta ner och vänta på att Gabriel skulle dyka upp. Hon informerade oss om garderob och väskor och mat och kiosker och att kören var förstärkt med 38 mikrofoner (fler än någonsin) och att Gabriel var jättetaggad och att husbandet var galet bra och att vi var ursnygga! Vi fick info om att Medborgarskolan filmar och fotograferar och att resultatet läggs ut på Facebook och Youtube. Plötsligt fick Gitte oss att börja sjunga Jag trodde änglarna fanns och DÅ… dök Gabriel upp! Han var strålande glad och verkade taggad till tänderna. Vi fick ännu mer info från Gabriel om hur planen för dagen och kvällen var. Strax därefter var det dags för mer än 500 sångsugna kvinnor och män att sakta men säkert hitta sina platser på vår enorma läktare. Det fixades och trixades och det ändrades och ändrades igen, men till slut var alla på plats. Vi sjöng upp oss och sedan började vi vårt genrep. Under resans gång justerades ljud och ljus. Ibland blev vi lite bländade och ibland blev vi lite lomhörda. Vår duktiga trummis gömdes, till slut, bakom en plexiglasskiva och plötsligt kunde vi höra varandra….Snacka om driftiga människor som trollar med knäna!

Vad vore ett genrep utan överraskningar. Gabriel tyckte att vi skulle lägga till lite koreografi så här i elfte timmen. Sagt och gjort! Han var mycket imponerad över hur snabbt vi lärde oss (på första försöket faktiskt…)

Låt efter låt fick sig en genomkörare. Någon gång ibland fick vi öva lite extra på någon liten strof, men i det stora hela, lät det riktigt bra. Såklart!

Ibland stod Gabriel framför oss och dirigerade, men alltsom oftast var han någonstans långt bak i lokalen för att kolla hur bra vi lät. Vi sjöng och vi sjöng…..När alla låtar var genomsjungna kom Charlotte. Hon berättade om sin dag i Köpenhamn och hon sa också att hon såg väldigt mycket framemot kvällen med oss. Vi sjöng Hero tillsammans och sedan var det dags för en välbehövlig paus. Mat. Kaffe. Snack. Glada skratt. Textpluggning (egentligen ingen idé, men…). Kön till damernas var galet lång. Det var då damerna invaderade herrarnas (stackars herrar), men ska det piffas med läppstift och annat så har nöden ingen lag…

…och konsert!

Plötsligt var det dags att ställa upp för ingång. Vi väntade och väntade. Vi väntade på att bandet skulle börja spela. Och till slut började de. Äntligen!

Drygt 500 personer vällde in genom dörrarna och hittade sina platser. När alla var på plats hälsade allas vår underbare Jocke alla hjärtligt välkomna! Gabriel ropades in och vi började direkt med Jag trodde änglarna fanns. Wow vilket tryck! Publiken var med på noterna. Vi fortsatte direkt med Do you hear the people the sing. Pampigt, Vackert. Mäktigt! Gåshudsvarning. Så snyggt!. Sedan var det dags för Gabriel att hälsa publiken välkommen till vår terminsavslutning. Och så fortsatte vi med låt efter låt. Charlotte kom upp på scenen. Vi sjöng tillsammans. Hon sjöng en låt utan oss. Jocke kompade henne på dragspel. Hur många instrument kan den mannen hantera egentligen? Så bra!

Plötsligt var det dags för den låt som nog varit vår största utmaning den här terminen; Gabriellas sång. Aldrig, alltså aldrig, under hela terminen, har vi sjunget den låten så fint som vi gjorde på konserten. Publiken satt knäpptyst. Gabriel visade att han hade gåshud. Känslor. Tårar. En klump i halsen. Rysningar. Kören var outstanding! Det var MAGISKT! Publikens reaktion var fantastisk! Wow!

Vi fortsatte med nästa låt: I´m so excited. Publiken stod upp och dansade! Så häftigt! Charlotte kom in på scenen igen och vi sjöng Tusen och en natt tillsammans. Så fantastiskt roligt! Publiken gillade minsann vad den såg och hörde!

Wow! Vilken konsert vi gjorde!  Vi ska vara STOLTA!

Tack alla underbara körsångare för en fantastisk termin!

Tack Medborgarskolan, Marie, Karin, Ebba…. för att ni fixar och donar så att vi får sjunga tillsammans!

Tack Gitte för ditt underbara engagemang och tack att du håller ordning på oss!

Tack ljus- och ljudmänniskor för ert enastående arbete! (Tack för plexiglasskivan…!)

Tack husbandet för att ni höll takten åt oss!

Tack Jocke för att du troget kompar oss vecka efter vecka!

och

Tack Gabriel för att du hjälper oss att utvecklas genom utmaningar som heter duga och tack för att du låter oss uppleva dessa fantastiska konserter!

Var rädda om er! Njut av ledighet och jul! Det är bara några veckor till vi ses igen…

Kram!

——————————————————————————————————————————————————–

Onsdagen den 1 november

Så var det dags för sista ordinarie repetition för den här terminen. Veckorna har gått så galet fort. Hösten visade sig från sin absolut “bästa” sida. Mörker, regn och rugg, men inomhus var det varmt och förväntansfullt.

Gitte började med att hälsa alla hjärtligt välkomna. Hon berättade om julallsången i Malmö 7/12 på Amiralen och hon berättade om vad som händer nästa termin.
Vi kommer att fortsätta att repetera på Stadionmässan. Vi kommer att behålla samma tid 18.15 och vi kommer att fortsätta att träffas på onsdagar.
Körstart för nästa termin är redan 31/1!!! Och datum för nästa konsert är FREDAGEN 20/4. Jocke och Gitte planerar en discokväll i samband med konserten. Spännande!

Denna kväll var även en överraskningens kväll. När Gabriel kom ut på scenen stod hela kören upp. Jocke satt på plats vid pianot och på skärmarna visades texten på Blonds Bara hon älskar mig. Dock var texten lite förändrad för att bättre passa in på vad vi tycker om Gabriel. Vi tog i från tårna och sjöng så att Gabriel totalt tappade fattningen. Mikaela kallades upp på scenen och gav Gabriel blommor och presenter och vår körledare hade VERKLIGEN svårt att hitta orden. Han försökte några gånger, men det gick sådär… Så kan det gå sista repet innan konsert. En hjärtevarm hyllning till vår underbare Gabriel!

Repetitionen drog igång till slut och vi började med sedvanlig uppvärmningsdans och allehanda uppsjungningsövningar. Direkt efter detta informerade Gabriel snabbt om vad som gäller för oss som ska vara med i Stockholm 4/11 på We are voice. Vi ses vid ingång A kl 15.15 och vi kör genrep kl 16.00.

Detta rep skulle alla låtar sjungas igenom.
Och det gjorde vi.
I en rasande fart.
Gabriel berättade att vi ska börja konserten med Jag trodde änglarna fanns och sedan direkt sjunga Do you hear the people sing. Först efter det kommer vi att bli presenterade.
En minst sagt en pampig start.
Vi började med att öva på Do you hear the people sing. Svagt och berättade och unisont och sedan stämmor och o-delen och stämmor och berättande. Wow så snyggt! Var beredda på att sluttonen kan komma att bli jättelååååång! Det är då vi ska körandas.
Man in the mirror fick sig en genomkörare. Vi övade lite extra på stämmor här och där och vi övade även på tonartshöjningen och slutet. Puh! Vi ska sjunga lätt och vi ska “spotta” text.
Sedan sjöng vi We built this city. Grymt! I wampen kommer, sannolikt, Gabriel att starta en stämma i taget. Kanske….
Hero stod näst på tur. Lite övning här och där och Gabriel uppmanade oss att lyssna på Charlotte för att få in känslan….
Gröna små äpplen övade vi i en kortversion. Snyggt!
Så var det Joy. Vi sjöng lite för att känna om förändringarna från förra veckan satt. Det lät galet bra! Gabriel utbrast: – Jag orkar inte, så bra det är! Tack Malmö!
Kom ihåg att titta på Gabriel på slutet. Han visar att vi ska sjunga HELA frasen efter att vi tidigare tagit bort lite ord…
A move of God satt som en smäck!
Vi laddade om för att sjunga Gabriellas sång. När vi var klara utbrast Gabriel: – Vilket rysare!
Och så I´m so excited. Wow! Vilket ös! Tänk på att följa Gabriel på slutet.
Tusen och en natt krävde lite stämputs här och där men efter stund så…. Schlagern stod högt i tak!
Sista låt denna kväll var Jag trodde änglarna fanns. Vi övade lite på o-delen och sedan tyckte Gabriel att det var dags för en live-sändning på Instagram. Sagt och gjort!

Ordinarie repetition var plötsligt slut och Marie för Medborgarskolan kom upp på scenen. Hon berättade att info om genrep och konsert sprids på olika sätt. I Facebookgruppen, via mail och på hemsidan (under konsert/genrep). Hon berättade även om att det finns möjlighet att beställa sallad till konsertdagen och att vi kommer att bli filmade och fotograferade under konserten.

Kören har även fått ett litet uppdrag. På söndag 5/11 kommer vi att hylla MFF med flashmobar! Först på Möllan kl 1300 och sedan utanför Swedbank Arena kl 14.15, Jocke håller i detta.  Det blev lite övning till detta direkt efter Maries info.
Lycka till på söndag alla MFF-flashmobs-sångare och lycka till alla ni som ska till Stockholm och sjunga med We are voice!

Det är ingen kör på onsdag! Vi ses nästa söndag 12/11
Innan dess är det övning av texter och toner som gäller.

Var rädda om och förbered er för konserten. Den kommer att bli magisk!

Vi ses!

——————————————————————————————————————————————————–

Onsdagen den 25 oktober

Så var det dags för näst sista ordinarie repetition. Nr 8 i ordningen. En repetition kvar innan det är dags för genrep och KONSERT! Den här onsdagen bjöd på fantastiskt höstväder och solnedgången utanför repetitionslokalen var magisk.

Gitte hälsade alla hjärtligt välkomna. Hon berättade att vi sålt ca 1000 biljetter till konserten. Det finns fortfarande biljetter kvar, så passa på att bjuda in vänner och ovänner, grannar och släktingar, arbetskamrater och alla andra ni känner.

7/12 är det dags för Julallsång på Amiralen. Biljetter till detta evenemang säljs via Ticketmaster.

På genreps- och konsertdagen 12/11 är det samling kl 14.00. Mer info om detta kommer.

Gitte berättade också att allas vår underbara EBBA, som sköter texterna, inte kommer att vara med oss på konsertdagen. Underbara äventyr väntar i USA. Ebba kom upp på scenen och önskade oss alla lycka till och hon lovade att tänka på oss. Underbara Ebba…
Sedan var det dags för Gabriel att äntra scenen. Han drog raskt igång uppvärmning och uppsjungning tillsammans med brorsan Jocke.
Första låt denna kväll var Jag trodde änglarna fanns. Vi började med öva på O-delen och sedan sjöng vi låten rakt igenom. Svenska och norska och refräng och o-del. Så snyggt!
Vi fortsatte med Man in the mirror. Vi övade på verser och refränger. Tänk på att vi sjunger vers 1 båda gångerna. Tenorerna fick lära sig en ny liten “knorr” på – Man in the mirror – och – change his ways. Lite nya toner så här ett par veckor innan konsert….. Vi övade på alla delar och alla nya toner några gånger och det finns bara en sak att säga: – Häftigt!
Gabriel berättade att de flesta sånger som sjungs i kören aldrig har sjungits i körsammanhang tidigare. Arrangemangen görs exklusivt för oss! När vi sedan börjar sjunga kan det ibland, eller t o m ganska ofta, bli så att Gabriel vill ändra någonting. Anledningen till detta är att han vill testa något som kan bli ännu bättre.
Nästa låt var den pampiga Do you hear the people sing. Vi började unisont och svagt och blev uppmanade att artikulera. Låten har sänkts litegrann och vi fick lära oss att när det blir riktigt lågt så ska man inte pressa fram tonen utan låta det bli väldigt luftigt. Tenorerna får bekänna färg och bära oss andra. Vi provade en gång till och lät så bra. Vi ska tänka oss att vi marscherar och vi ska leva oss in i låten. Gabriel utbrast: – En eloge till tenorerna för djupet!
Gabriel berättade sedan att hans kompis Tobias Karlsson bett honom att påminna om Dansikalen Dansa Samba med mig som kommer till Malmö Live på lördag 28/10 kl 19.30. Missa inte detta!
Sedan var det dags för Joy. Lite ändringar även i denna låt. Alla stämmor fick lite lägre toner i refrängen. Det lät så bra! Gabriel utbrast plöstligt: – Jag ryser! (När Gabriel ryser ÄR det bra!)
Vi sjöng även Gröna små äpplen. Lite övning här och lite fix där. Tänk på New York-smog och London-fog. Tänk även på att snärta till låten. Sjung studsigt! Snyggt! Så snyggt!
Nästa vecka kommer vi att plöja igenom alla låtar. Lyssna gärna på inspelningarna som finns på hemsidan. Där finns även alla stämmor (nästan) insjungna. Texterna behöver också gnuggas in. Man blir mycket friare utan texter… Konsertkvällen är ER kväll, sa Gabriel. Njut av varje sekund! Det kommer att bli magiskt!
Vi sjöng We built this city. Här sjunger vi vers 1, vers 2 och vers 2. Vi övade på refränger och stämmor och brygga och verser. Det svängde rejält!
Kvällen avslutades med att vi sjöng Gabriellas sång. Så vackert! Så innerligt. Så magiskt!

De av oss som ska vara med på We are voice 4/11 fick en liten genomkörare av Take a chance on me.

Tack för ännu en fantastisk sång-kväll! Vi är så bra! Det låter fantastiskt!

Nu är det text- och tonövning som gäller.

Njut av hösten!

Vi ses!

——————————————————————————————————————————————————–

Onsdagen den 18 oktober

Oj, så fort veckorna rusar iväg! Redan dags för 7:e repetitionen. Denna onsdag bjöd på höstrusk med regn från alla håll.
I foajén ringlade kön lång till Anna Benson som stod och signerade sin bok: Blå kokboken.

Gitte hälsade alla varmt välkomna och hon passade även på att berätta att biljetterna till konserten nu är släppta. Biljetterna säljs via Ticketmaster.

Anna Benson kom upp på scenen och berättade om sin nya bok Blå kokboken som säljs till förmån för prostatacancerforskning. Målet är att få in 1 000 000 kr under november. Hon berättade om boken och hon berättade att Gabriel är en av de medverkande i boken. Hon sa också att Gabriel är en mästerkock. Denna man har verkligen många strängar på sin lyra. Anna avslutade med att ropa in Gabriel på scenen.
… Och raskt drog Gabriel igång uppvärmningsdansen. När sedan Jocke ropades in visste jublet inga gränser! Anledningen till jublet var en MFF-halsduk. SM-guld i fotboll firas rejält i Malmö och när Jocke visade sig vara en av dessa jublades det minsann. Efter några minuter av jubel utbrast Gabriel: – Tänk vad en halsduk kan göra….

Vi sjöng pop-o-papa och om Dramaten och Operan. Vi sjöng om vilket besvär det är att stå i grönsaksaffär. Vi sjöng kanon om kaffe med påtår och vi sjöng om vår stackars pappas ping-ponghuvud.

Första låt för kvällen var Tusen och en natt. Efter lite stämrep utbrast Gabriel: – Det är så SNYGGT! Vi övade på övergångar och refränger och verser och refränger igen. Det kommer att bli så bra!
Nästa låt var Gabriellas sång. Gabriel bad oss att börja ganska svagt och artikulera ordentligt. Vi övade lite extra på refrängerna och vi sjöng sedan hela låten rakt igenom. Det var riktigt mäktigt!
Vi fick en liten paus och Gabriel passade på att informera om att vi som ska vara med på We are voice 4/11 kommer att få en liten extra-repetition efter nästa veckas ordinarie repetition.
Vi fortsatte med Hero. Lite stämrep här och lite puts där. Och så en liten påminnelse om att hålla upp tonen. Le när du sjunger!
Tänk på att i sticket svarar kören Charlotte i LÅGT läge. Gabriel bad oss träna på den här låten via hemsidan.
Det är väl bara vår underbare körledare som kan komma på tanken att ge oss ytterligare en låt när det är 3 veckor kvar till konserten!
En underbar gospel Joy från Preachers wife. Sväng och gung! Vi sjöng melodin tillsammans några gånger och sedan var det dags för stämmor. Någonstans i stämövningen bad Gabriel att Jocke skulle spela ett ”g”. – G som i Gabriel, som i Gud, som i Gospel, sa Gabriel…
För att få en känsla för låten bad Gabriel oss att lyssna på låten på Spotifylistan på hemsidan. – Efter 20 gångar kan ni den, sa Gabriel.
Vi avslutade kvällen med att sjunga We built this city. Det svängde rejält minsann!
-Har jag sagt att ni är duktiga? Det kommer att bli så bra! Jag är avundsjuk på era vänner som får komma och lyssna på er, sa Gabriel
Från och med nu är det finsputs som gäller. Stämmor och texter och tidigare repetitioner finns på hemsidan.

Tack för ännu en fantastisk kör-kväll!

Njut av hösten!

Vi ses!

——————————————————————————————————————————————————–

Onsdagen den 11 oktober

Men alltså…. Hur snabbt kan det gå egentligen? Nu är den ju här – h